Her kuruşunda Malatyalı tüyü bitmemiş yetim hakkı bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi Esenlik Şirketi’nin Valilik arkasındaki kentin en kıymetli noktalarından birisi olan mülkiyetindeki market yerinin 31 Mart yerel seçimlerinden 19 gün önce değerinin çok altında satılmasının ortaya çıkmasının ardından yine Esenlikle ilgili olarak o döneme ilişkin yeni skandallar ortaya çıktı. Esenlik’in yine seçim öncesinde İnderesi TOKİ’de bulunan market yerinin de değerinin altından sattığı ortaya çıktı. Esenlik’in 8.5 ve 8 milyon TL’ye sattığı market yerlerini ise yıllık yaklaşık 900 ve 850 bin TL’den 10 yıllığına kiraladığı da ortaya çıktı.
Selahattin Gürkan ve yakın ekibi tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük şirketi olan Esenlik’e ait olan mülklerin 31 Mart yerel seçimlerinden hemen 20 gün önce maliyetlerinin çok altında satılmış olması skandalı büyüyerek devam ediyor.
-Değeri 40 milyon TL iken 8.5 milyona satılmış, 900 bin TL’den 10 yıllığına kiralanmış!..
Selahattin Gürkan’ın ve ekibinin Esenlik Şirketine ait olan Valilik arkasındaki market yerinin 31 Mart yerel seçimlerinden önce piyasa değerinin yaklaşık 40 milyon TL’den daha fazla olmasına karşın 8.5 milyon TL’ye satıldığı gündeme gelmişti. Yeni gelişmede ise Esenlik şirketinin burayı elden çıkarttıktan yaklaşık 1 hafta sonra aylığı 75 bin TL’den enflasyona göre kiranın arttırılması kaydıyla olmak üzere yıllığı 900 bin TL’den 10 yıllığına kiraladığı ortaya çıktı.
-TOKİ’de market yeri de aynı şekilde satılmış, sonra kiralanmış
Esenlik’in TOKİ’de bulunan 450 metrekare düz ayak, 150 metrekare asma ve 250 metrekare bodrumdan oluşan market yerini de 31 Mart yerel seçimlerinden tam 19 gün önce 12 Mart 2024 tarihinde piyasa değeri o dönem yaklaşık 25 milyon TL iken 8 milyon TL’ye satıldığı ve 8 gün sonra ise yıllığı 850 bin TL’den 10 yıl süre ile kiralandığı da ortaya çıktı.
-Paralar nereye gitti?
31 Mart yerel seçimlerinden 19 gün önce piyasa değerleri yaklaşık 65 milyon TL olan iki dükkan yerinin 16.5’ milyon TL’ye satılan market yerlerinden elde edilen gelirlerin nereye aktarılmış olduğu da kamuoyunda merak ediliyor.
-Erdoğan’a özel dosya
Bu arada, 31 yerel seçimleri öncesinde Malatya Büyükşehir Belediyesi Esenlik şirketi tarafından yok pahasına satılarak elden çıkartılan gayri münkullerle ilgili olarak hazırlanan dosyanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve AK Parti'nin üst düzey yöneticileri ile danışmanlarına sunulduğu öğrenildi.
-Sözde basının tetikçiliği büyük dosyaların açılması korkusundan
Bu arada, Gürkan dönemin de yapılan gayri menkul devir, takas, inşaat ve satış anlaşmalarının mercek altına alındığı ve çok ciddi rakamlarda büyükşehir belediyesinin zarara uğratıldığı öne sürelen iddia ve çok ciddi suçlamalara ilişkin dosyaların bulunduğu öğrenildi. Bedeli karşılığında tetikçilik yapan bazı sözde basın organlarında Büyükşehir Belediyesinin Gürkan'dan sonraki başkanı Sami Er ve yakın ekibine, bazı STK başkanlarına yapılan saldırıların da usulsüzlük dosyası çalışmalarını örtbas edilmesine yönelik olduğu öne sürülüyor.
-Gürkan ve ekibinin adamı halen devam eden 456 sanıklı davanın 1 numaralı sanığı…
Bedeli karşlığında adı türlü yolsuzluk, usulsüzlük olaylarına karışanları savunmayı profesyonel iş haline getiren tetikçi sözde bazı basın kuruluşlarına ve elemanlarına en büyük desteği veren Selahattin Gürkan ve ekibinin savunuculuğununa son dönemde soyunun ve Malatya’da “Keşşaf” olarak bilinen Mehmet Kodaman, Malatya’da adliye tarihinin en kalabalık "Sahtekarlık, dolandırıcılık, rüşvet, yalan beyan" davasının 1 numaralı sanığı olarak yargılanmıştı.
Halen Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden davanın geçmişine göre; Malatya’da 2010 yılında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne verilen talimat üzerine Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 14 kişilik çalışma grubu tarafından Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü arşivinde geriye dönük dosyalar üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 25 Haziran 2010 tarihinde yapılan operasyonda Mehmet Kodaman ile toplam 31 sigortacı ve trafik takipçisi tutuklanmıştı. Ardına Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı toplam 456 sanık hakkında "Resmi Belgede Sahtecilik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık, Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan ve Rüşvet Almak ve Vermek" iddiası ile Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Malatya Adliye tarihinin en kalabalık dosyası için duruşmalar Yeşiltepe Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilmiş ve davada 30 Aralık 2010 tarihinde son tahliye edilen sanık Mehmet Kodaman olmuştu.
Dava halen devam ediyor.
Öte yandan, Gürkan’ın yakın ekibi tarafından desteklenen bazı kişilerin 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında alçak terör örgütü FETÖ'yü destekleyen haberlere imza atmış olması da dikkat çekiyor. Bu FETÖ sever ile akıl hocası Malatya'da ne kadar adı şaibeye, yolsuzluğu, usülsüzlüğe karışan siyasetçi, bürokrat varsa onlara bedeli karşısılığında çıkar sağlamaları ile biliniyor.
malatyayenises.com
FOTOĞRAFLAR: Malatya tarihinin en kalabalık sanıklı Sahtekarlık, dolandırıcılık, rüşvet, yalan beyan davasının Yeşiltepe Kapalı Spor Salonu içi ve önü.
malatyayenises.com