
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Doğanşehir İlçe Başkanı Mehmet Koca, Akçadağ İlçe Başkanı Ali Aslan ve parti yöneticileriyle birlikte, Doğanşehir Çığlık Mahallesi'nde don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret etti.
12 Nisan’da meydana gelen zirai don felaketinin ardından Akçadağ, Yeşilyurt ve Darende bölgelerinde incelemeler yaptıklarını belirten Ağbaba, “Bugün Doğanşehir’deyiz. Malatya adeta ikinci depremi yaşamış durumda. 6 Şubat depreminin ardından ölülerimiz vardı, bu zirai depremde ölülerimiz yok ama ocaklarımıza ateş düştü” dedi.
Ağbaba, CHP Genel Başkanı tarafından görevlendirildiklerini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:
“Genel Başkanımız Ordu’da yaptığı mitingde don felaketiyle ilgili araştırma önergesi verilmesi konusunda bizi görevlendirdi. Biz de araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifimizi verdik. Geçtiğimiz hafta Salı günü konuyu Meclis gündemine taşıdık. Komisyon kurulmasını istedik. Tüm partilerin oyuyla Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon, don vurulan illeri gezecek ve yerinde incelemeler yapacak.”
Felaketin büyüklüğünün gözle görülür olduğunu söyleyen Ağbaba, “Görünen köy kılavuz istemez. Her şey apaçık ortada. Yaşanılan felaketin boyutunu görmek için çiftçi olmaya gerek yok. Ağaca bakınca dalların nasıl kuruduğunu, meyvenin nasıl yandığını herkes görebiliyor” şeklinde konuştu.
“Tarım biterse ülke biter”
Tarımın önemine vurgu yapan Ağbaba, üreticilere verilen desteğin yetersiz kaldığını belirterek, “Tarım biterse, üretim biterse, çiftçi biterse ülke de biter. Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Ağbaba, kayısı başta olmak üzere birçok ürünün zarar gördüğünü ifade ederek, “Bütün bölge yangın yeri gibi, yas evi gibi. Sadece bu yıl değil, gelecek yıl için de sıkıntılar yaşanacak. Ağaçları kurtarabilmek için daha fazla bakım yapılacak. Bu nedenle devlet çok hızlı bir şekilde çiftçinin tüm borçlarını faizsiz ertelemeli” çağrısında bulundu.
Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin artırılması gerektiğini belirten Ağbaba, “Dönüm başına 130 TL veriliyor. Bu rakam çok yetersiz, artırılmalı. Ürünleri yanan tüm çiftçilere nakdi yardım yapılmalı. Malatya’da üreticilerin sesini tüm Türkiye’ye duyurmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
malatyayenises.com