
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Kuluncak ilçesi ile çevre mahallelerin içme suyu sorununu çözmek amacıyla başlattığı altyapı projesini tamamlama aşamasına getirdi. Sivas Sarıca Havzası'ndan su taşıyacak olan 41 kilometrelik yeni iletim hattının iki hafta içinde devreye alınması planlanıyor.
MASKİ Genel Müdürlüğü; Kuluncak ilçe merkezi ile Alvar, Bıcır, Sofular ve Karabük mahallelerinin içme suyu altyapısını iklim krizi ve kuraklık senaryolarına dayanıklı hale getirmek için yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya geldi. Yaklaşık 7 bin kişinin kesintisiz suya erişimini hedefleyen proje bünyesinde, akıllı şebeke mimarisi ve SCADA entegrasyonu kullanılarak su kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında ayrıca alt bölge sistemini çalıştırmak üzere ilçe merkezine 6 su deposu yapıldı, altyapı nedeniyle bozulan yollar da eş zamanlı olarak yenilendi.
Proje Uluslararası Finans Desteğiyle Hayata Geçirildi
Şantiyedeki teknik sürecin detaylarını ve projenin arka planını paylaşan MASKİ Genel Müdürü Sinan Çeçen, çalışmanın uzun vadeli kentsel planlamanın ürünü olduğunu belirtti. Çeçen, finansal kaynak ve yönetim modeli hakkında şu bilgileri verdi: "Deprem döneminde uluslararası finans desteğiyle bu proje hayata geçirildi. Sivas'tan bir 41 kilometrelik bir isale hattıyla yeni şebekeyi yaptık. İlçe merkezimizdeki 6 tane depo yaparak buradaki şebekenin sadece isale hattını yenilemek değil, işletme açısından da yönetebilir hale getirerek alt bölge sistemini çalıştırdık. Buradaki su arzı ile ilgili işletmesini SCADA entegrasyonunda izleme yaparak biz sağlıklı bir su temini ve kesintisiz su arzı ilkesiyle buranın işletmesini yapmayı planlıyoruz. Son final aşamasındayız."
"400 Milyon TL Yatırımla Yeni Kaynağa Ulaşılıyor"
Kuluncak Belediye Başkanı Erhan Cengiz, ilçede uzun süredir devam eden içme suyu sıkıntısının bu yatırımla çözüldüğünü ifade etti. Sürecin hızlanması için Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı imzalandığını hatırlatan Cengiz, maliyet ve takvime ilişkin şunları söyledi: "MASKİ Genel Müdürlüğü hummalı bir çalışma yürüterek 400 milyon TL değerinde 41 kilometrelik isale hattı ile Sivas Sarıca’dan Kuluncak’a temiz suyu getirdi. Ve ilçemizin gelecekteki, gelecek nesillerin içme suyu sorunu da çözülmüş oldu. Bu projeyle çok şükür yeni su kaynağına ulaşıyoruz. Projede son rötuşlar yapılıyor. İnşallah iki haftaya kadar da Kuluncak halkı olarak yeni su kaynağımızdan suyumuzu içebileceğiz."
Yatırımdan duyduğu memnuniyeti dile getiren AK Parti Kuluncak İlçe Başkanı Ahmet Boyraz da projenin hayata geçirilmesinde katkısı bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve MASKİ Genel Müdürü Sinan Çeçen ile diğer yetkililere teşekkür etti.
Sivas Sarıca Havzası ile Kuluncak arasındaki 41 kilometrelik hat üzerinde temiz su akışının test edilmesi ve SCADA sisteminin entegrasyon süreçleri devam ediyor. Son teknik kontrollerin ve şebeke uyum çalışmalarının tamamlanmasının ardından, temmuz ayı ortasına kadar sisteme ilk suyun verilerek şebekenin tamamen işletmeye alınması öngörülüyor.
Kaynak: malatyayenises.com


































