SON DAKİKA
Reklam
Reklam

Malatya'ya Gastronomi Lisesi için süreç başladı

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanlığının 7 bölgede planladığı gastronomi lisesi projesine Malatya’nın da dahil edilmesi için çalışma başlatıldığını açıkladı. Yeşilyurt’ta Milli Eğitime ait bir alan üzerinde yürütülen çalışmanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirten Tüfenkci, hazırlıkların Ankara’ya taşınacağını ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşüleceğini söyledi. Hedef, mevcut 7 projeye Malatya’yı 8’inci merkez olarak ekletmek.

Malatya'ya Gastronomi Lisesi için süreç başladı
A- A+
Reklam

EDİTÖR / malatyayenises.com Haber Merkezi 

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanlığının 7 bölgede planladığı gastronomi lisesi projesine Malatya’nın da dahil edilmesi için çalışma başlatıldığını açıkladı. Yeşilyurt’ta Milli Eğitime ait bir alan üzerinde yürütülen çalışmanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirten Tüfenkci, hazırlıkların Ankara’ya taşınacağını ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşüleceğini söyledi. Hedef, mevcut 7 projeye Malatya’yı 8’inci merkez olarak ekletmek.

 “Yeşilyurt Malatya Kültürünü Esastan Yansıtan Yerlerden Biri”

Gastronomi lisesi için neden Yeşilyurt’un düşünüldüğünü anlatan Tüfenkci, ilçenin tarihsel yerleşimleri ve yemek kültürüne dikkat çekerek, Yeşilyurt’un Malatya’nın kadim ilçelerinden biri olduğunu belirten Tüfenkci, ‘bağ köyleri’ olarak bilinen Çırmıhtı (aynı zamanda eski Yeşilyurt ilçe merkezi), Gündüzbey, Kileyik (Yakınca), Banazı (Konak) gibi yerleşimlerinin Malatya kültürünü doğrudan yansıtan bölgeler arasında bulunduğunu söyledi.

Milletvekili Tüfenkci, geçmişten bugüne özellikle bulgur içerikli köfteler, sarmalar başta olmak üzere yöresel yemeklerin bu bölgelerde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, günümüzde “vejeteryen mutfağı” olarak da adlandırılabilecek çok sayıda geleneksel yemeğin Malatya’nın yemek kültürünün temel parçaları arasında yer aldığını anlattı.

Yeşilyurt’un farklı mahallelerinde onlarca yıldır kendine özgü bir yiyecek ve içecek kültürünün yaşatıldığını kaydeden Tüfenkci, son yıllarda tava ve fırın yemeklerinin de ön plana çıktığını, mahallelerdeki yemek kültürünün yalnızca sofrayla sınırlı olmadığına işaret eden Tüfenkci, geçmişte yemeklerin kimi zaman imece usulüyle, kimi zaman yardımlaşmayla, kimi zaman da geniş ailelerin bir araya gelmesiyle hazırlandığını belirtti.

Malatya’nın diğer ilçelerinin de ayrı bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek Battalgazi ve Arapkir başta olmak üzere her ilçenin gastronomi açısından kendine özgü değerler taşıdığını dile getirdi.

7 bölge için planlandı, Malatya 8’inci olmak istiyor

Milli Eğitim Bakanlığının gastronomi eğitimiyle ilgili projesine değinen Tüfenkci, Bakanlığın 7 bölgede 7 gastronomi lisesi oluşturulmasına yönelik bir çalışmasının bulunduğunu; Doğu Anadolu Bölgesi’nde çalışmanın Erzurum’dan başladığını aktaran Tüfenkci, Malatya’nın ilk 7 proje içerisinde bulunmadığını ancak sayının 8’e çıkarılarak Malatya’nın da programa alınması için girişimde bulunduklarını haber verdi.

Tüfenkci, sürecin başlangıcına dair şöyle konuştu:

 “Milli Eğitim Bakanımızın yedi bölgede yedi tane gastronomi projesi var. Doğu Anadolu’dan Erzurum’la başladılar. Biz de ‘İlk 7 olmaz, 8 olur; 8’inci proje Malatya’da olsun’ diye özellikle Yeşilyurt Belediye Başkanımızı, meclis üyelerimizi ve Milli Eğitim Müdürümüzü aradık. Yerelde arkadaşlar bu konuda çalışmalarına başladılar.”

Gastronomi Lisesi İçin Taftacık Mevkii Gündemde

Okulun kurulabileceği yere ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, Yeşilyurt’ta Taftacık olarak bilinen mevkide Milli Eğitime ait alanın (depremde yıkılan ve yeni binaya taşınan Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arazisi) değerlendirildiğini, söz konusu alanın gastronomi lisesi açısından uygun olabileceği konusunda İl Milli Eğitim Müdürü ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Tüfenkci, henüz kesinleşmiş bir proje bulunmadığını vurguladı.

Tüfenkci, mevcut aşamayı şu sözlerle anlattı: “Böyle bir niyetle çalışmalar başladı. Bu çalışmalar şu anda daha emekleme safhasında. Yeşilyurt’taki belediye meclis üyelerinden Ali Palancı ile  Şerafettin Durak ve diğer isimler süreçlere ilişkin katkı sağlıyor. Yeşilyurt Belediyesi de talebe destek veriyor, Valilik nezdinde de görüşmeler yapılacak. Çalışmanın hem kamuoyu oluşturulması hem de resmi işlemlere ilişkin altyapının hazırlanması yönünde ilerliyor.”

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de konuyla ilgili görevlendirme yaptığını bildiren Tüfenkci, mevcut bilgi ve çalışmaların bir dosya halinde ilerletileceğini kaydetti.

Dosya Milli Eğitim Bakanı’na Sunulacak

Bir sonraki aşamanın Ankara olduğunu söyleyen Tüfenkci, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den randevu isteyeceklerini açıkladı.

Tüfenkci şöyle konuştu: “Meclis açılınca Ankara’ya gidince Milli Eğitim Bakanımızdan bir randevu talep edeceğiz. Bütün bu çalışmaları sunarak talebimizi güçlü bir şekilde iletip en azından 8’incisini Malatya’ya kazandırmak istiyoruz.”

Daha önce sayısı belirlenmiş bölge müdürlüğü yapılanmalarında Malatya için ilave bir bölge oluşturulmasını örnek veren Tüfenkci, gastronomi liselerinde de benzer şekilde 7 olarak açıklanan sayının Malatya ile 8’e çıkarılabileceğini ifade etti.

Resmi planlamada her bölge için bir tane olmak üzere 7 gastronomi lisesinin bulunduğunu hatırlatan Tüfenkci, Malatya’nın bölgedeki kendine özgü konumunun dikkate alınması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda resmi söylemlerde 7 tane, her bir bölgeye bir tane deniliyor. Ama Malatya’nın kendine özgü, bölgedeki duruşunu da dikkate aldığımızda 8’incisini de Malatya’ya açmak için inşallah gayret göstereceğiz ve başarılı olacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Görüşmede, bölgede geçmişte “sanat okulu” olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesinin geleceği de gündeme geldi. Tüfenkci, söz konusu alanın yeniden mesleki eğitim amacıyla kullanılacağını, ancak gastronomi alanında değerlendirileceğini söyledi. Kurulması hedeflenen okulun meslek lisesi statüsünde olacağını belirtti.

Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Gastronomi okulu olarak değerlendirilecek. Tabii yine meslek lisesi statüsünde. Gastronomi liseleri de biliyorsunuz meslek liseleri statüsünde. Çünkü oralarda hem aşçı yetiştiriyorlar hem şef yetiştiriyorlar.”

Tüfenkci, gastronomi lisesinin yalnızca bir eğitim yatırımı olarak görülmemesi gerektiğini, okul aracılığıyla Malatya ve özellikle Yeşilyurt’un yiyecek-içecek kültürünün ortaya çıkarılabileceğini ifade etti.

Bölgenin geleneksel mutfak değerlerinin eğitimle birlikte gelecek kuşaklara aktarılabileceğini belirten Tüfenkci, hedeflerinden birini şöyle anlattı: “Bu alana özgü bölgenin, Malatya’nın, özellikle de Yeşilyurt’un gastronomi alanında, yani yiyecek-içecek kültürü anlamında değerlerini ortaya çıkarıp belki dünyaca ünlü şefler de Yeşilyurt’ta yetişsin.”

Neden Yeşilyurt?

Kendisinin de Yeşilyurtlu (Çırmıhtı) olduğunu hatırlatan Tüfenkci, gastronomi lisesi için Yeşilyurt’un düşünülmesinin kişisel bir tercihten kaynaklanmadığını söyledi. Yeşilyurt ve özellikle Gündüzbey çevresinin Malatya’nın yeme-içme kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Tüfenkci, okulun bu bölgede kurulmasının gastronomi kültürü açısından anlamlı olacağını ifade etti.

Tüfenkci, yereldeki kurum ve isimlerin katkısıyla çalışmanın sonuçlandırılabileceğine inandığını belirtirken, sürecin zamanlamasına ilişkin değerlendirmesinde 2027 yılını işaret etti ve şöyle devam etti,  “Ben bir Yeşilyurtluyum ama sırf ondan dolayı değil. Malatya’nın yeme-içme kültürü noktasında Yeşilyurt’un, Gündüzbey’in ve o bölgenin bir adım daha önemli bir yer olduğunu bildiğimiz için orada kurulması önemli.”

KAYNAK / malatyayenises.com  

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar