SON DAKİKA
Reklam
Reklam

Şire Pazarı Takası Tartışmasına Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'ndan Yanıt!

Şire Pazarı Takası Tartışmasına Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'ndan Yanıt!
A- A+
Reklam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Malatya'daki "arsa karşılığı dükkan alındığı" iddialarına yanıt verdi. Yapılan açıklamada, 6 Şubat depremleri sonrası oluşan acil barınma ve ticaret ihtiyacını gidermek amacıyla özel sektör eliyle üretilmiş 183 dükkanın takas yöntemiyle Başkanlık uhdesine alındığı belirtildi. İşlemlerin SPK lisanslı kuruluşlarca değerlendiği ve kamu yararı gözetildiği vurgulanırken, asılsız iddialara karşı hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.

Malatya Haberleri 

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan "Malatya'da arsa karşılığında dükkan alındığı" iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından şehirlerin yeniden inşası ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kapsamlı bir sürecin başlatıldığı hatırlatıldı.

Şire Pazarı İhtiyacı ve Takas Yöntemi

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Malatya'da mevcut Şire Pazarı ile ilgili oluşan talepler üzerine çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu kapsamda, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nde özel sektör eliyle üretilmiş, boş ve "sıfır" durumda olan 183 adet dükkanın, takas yöntemiyle Başkanlık uhdesine alındığı ifade edildi. Bu dükkanların, Şire Pazarı'ndaki 147 adet dükkan ile Buğday Pazarı'ndaki 36 adet dükkanın depremden etkilenen hak sahiplerine verilmek üzere temin edildiği vurgulandı. Açıklamada, mevcut Şire Pazarı'nın Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'ndeki bu dükkanlara taşınmasına yönelik proje çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

"Kamu Yararı Oluşturulmuş, Değerlemeler Bağımsız Kuruluşlarca Yapıldı"

Depremden etkilenen illerde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde ihtiyaç duyulan projelerin temini amacıyla nakit bedel veya trampa (takas) uygulaması yapıldığı dile getirilen açıklamada, "Devam eden inşaatların yapım hakediş ödemeleri göz önünde bulundurularak takasa konu taşınmazların kullanılması kamu yararı oluşturmuştur" denildi.

Haberlere konu olan taşınmazların değer tespitlerinin, konumları, çevresel özellikleri, imar planları, yapılaşma şartları, tapu takyidat bilgileri, topoğrafik ve mevcut durumları gibi özellikler dikkate alınarak bağımsız ve SPK lisanslı birden fazla değerleme kuruluşu tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

"Malatya'da Takasa Önerilecek Arsa Bulunmaması Nedeniyle Diğer İllerdeki Taşınmazlar Kullanıldı"

Takas işlemlerinin diğer illerde bulunan taşınmazlarla yapılmasının nedeni de açıklamada yer aldı. Malatya ilinde afet konutları yapımı için hazine arazilerinin kullanıldığı, hatta vatandaşların arsalarında dahi kamulaştırma yapıldığı için Malatya'da takasa önerilecek arsa bulunmadığı ifade edildi.

"Şeffaflık ve Hukuka Uygunluk İlkesiyle Hareket Edildi"

Açıklamada, "Bahse konu taşınmazların tercih edilmesindeki ana gaye, hali hazırda Malatya esnafının biran önce yeni dükkanlarına kavuşarak ticaretlerini devam ettirmeleri ve depremin izlerini biraz olsun hafifletmeleri adına inşaatları tamamlanmış dükkanlar tercih edilerek, yeni dükkanların inşaatlarının yapımı süresinde geçen zamandan ve yapım maliyetlerinden de tasarruf sağlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Trampa uygulamalarında amaçlanan kamu yararı ve afet sonrası yeniden inşa sürecine katkı sağlamak olduğu vurgulanan açıklamada, söz konusu haberdeki taşınmazların trampasının günün rayiç bedellerine uygun olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve ilgili kurumların her türlü işlemi "şeffaflık, hukuka uygunluk ve kamu yararı ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü" kaydedilen açıklamada, "Trampaya konu edilen taşınmazların imar planlama durumları, kadastro - imar parsel durumları, nitelikleri vb. gayrimenkul değerleme esaslarının tüm kriterleri dikkate alınarak SPK lisanslı kuruluşlarınca değerlemesi yapılmıştır. Yapılan işlemler yasal, şeffaf ve kamu yararına uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Asılsız iddialara yönelik hukuki süreç başlatılacaktır" denildi.

malatyayenises.com

BİLGİ: Malatyayenises.com haber sitesi hiçbir ajansa abone değildir. Haber değeri taşıyan etkinlik, bilgi, dosya, ihbar ve basın bültenlerinizi burhan.karadum@gmail.com veya malatyayenises@gmail.com e-mail adreslerine gönderebilirsiniz.
Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Çok okunanlar