SON DAKİKA
Reklam

“Zirai Donun Etkileri Bilimsel Yöntemlerle Azaltılıyor”

“Zirai Donun Etkileri Bilimsel Yöntemlerle Azaltılıyor”
A- A+
Reklam

Malatya Haberleri 

Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, beraberindeki parti teşkilatı üyeleriyle birlikte Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Ziyarette enstitü bünyesinde yürütülen bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alan Tüfenkci, üretim sahalarını yerinde inceledi.

Enstitü yetkilileriyle görüşen Tüfenkci, özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli zirai donun Malatya’daki kayısı üretimine etkisini değerlendirdi. Tüfenkci, “Malatya’mızı vuran zirai don hadisesinden sonra hızlı bir aksiyon alarak çiftçilerimizin zararlarının telafisi adına adımlar attık” dedi.

Tarım Bakanlığı, Malatya Valiliği, üniversiteler, enstitü ve Tarım İl Müdürlüğü’nün ortak bir komisyon kurarak ağaçların kurumaması ve sonraki adımlar için yol haritası belirlediğini söyleyen Tüfenkci, “Şu an ağaçlarımızda yeniden canlanma belirtileri var. Süreci dikkatle izliyoruz. Zarar tespitleri tamamlanmak üzere. Ödemelerin başlamasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Tüfenkci ayrıca sulama dönemine girildiğine dikkat çekerek, “Çiftçilerimizin sulama indirimi beklentisini Tarım Bakanlığımız nezdinde takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu Yıl Meyve Yok, Ancak Ağaçlar Gelecek İçin Umut Veriyor”

Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan ise donun şiddetine dair teknik bilgiler vererek, “Bu yıl 2014’tekinden farklı, çünkü tüm ağaçlar uyanmıştı. Bazı bölgelerde sıcaklık -15 dereceye kadar düştü” dedi. Erdoğan, kayısıların yeniden yeşermeye başladığını belirterek üreticilere budama yapmamaları ve acele etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

Çil hastalığına karşı ilaçlama yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, sulamanın ise havaların biraz daha ısınmasıyla başlaması gerektiğini söyledi.

Gülitensiz Üretim Tesisi Çölyak Hastalarına Umut Oluyor

Tüfenkci, ziyaret sırasında Enstitü’nün çölyak hastaları için geliştirdiği gülitensiz ürünleri de inceledi. “Malatya’mıza kazandırılan bu tesis, çölyak hastalarının güvenle ulaşabileceği ürünleri sunuyor. Tarladan son ürüne kadar tüm süreç kontrol altında” dedi.

Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan da, 200 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek üretim tesisinde gülitensiz ürünlerin üretileceğini, analizlerin yapılarak güvenle tüketiciye sunulacağını belirtti.

malatyayenises.com

BİLGİ: Malatyayenises.com haber sitesi hiçbir ajansa abone değildir. Haber değeri taşıyan etkinlik, bilgi, dosya, ihbar ve basın bültenlerinizi burhan.karadum@gmail.com veya malatyayenises@gmail.com e-mail adreslerine gönderebilirsiniz.
Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Çok okunanlar