SON DAKİKA
Reklam
Av. Abdulkadir ARTAN

PALULU ZAZA CEMİL'İN MEKANINDA KAHTALI MIÇI

A- A+

1970'li yıllarda Malatya'nın en önemli eğlence mekanı, Palulu Zaza Cemil'in çalıştırdığı Hürriyet Aile Gazinosu idi. Adı İsmet İnönü olan parkın içinde Sagga Şükrü tarafından açılan Hürriyet Aile Çay Bahçesi, ilk işletmecisinin öldürülmesinden sonra Zaza Cemil tarafından devralındı.

İbrahim Tatlıses başta olmak üzere pek çok ses sanatçısı bu mekanda sahneye çıktı. Malatyalılar, Zaza Cemil'in mekanı ile parkı özdeşleştirip parka da Hürriyet Parkı demeye başladı.

1980'den itibaren öğretmenliğe başladım. Yurdun muhtelif yerlerinde, bu arada Malatya'da öğretmenlik yaptım. Erzurum'dan yurtta aynı odada kaldığım Halit Dolaş, Malatya'ya ziyaretime geldi. Kendisi Gergerli olup o tarihte Adıyaman Ticaret Lisesi'nin müdürüydü. Daha sonra Ankara bürokrasisinde görev aldı. Akşam olunca Hürriyet Parkı'na gidip Kahtalı Mıçı'yı dinlemeyi önerdi.

Mıçı, Zaza Cemil'in mekanında sahneye çıkıyordu. Misafirim Halit Dolaş Bey ile Zaza Cemil'in mekanına gittik. Esasen misafirim ile Kahtalı Mıçı tanışmıyordu. Halit Bey, "Biraz sonra Malatya'da meşhur olacağım." diye espri yaptı. Bir kağıda istek olarak Mıçı'dan dinlemek istediği şiiri, ismini ve unvanını yazıp Mıçı'ya gönderdi.

Kahtalı Mıçı kağıda şöyle bir baktı ve davudi sesiyle, mahalli şive ile gök gürler gibi, "Muhterem Malatyalılar! Bilimisiniz aramızda kim var? Adıyamanımızın medar-ı iftiharı, Adıyaman Ticaret Lisemizin Büyük Müdürü Halit Dolaaaş!" diye başlayarak uzun uzun methetti. Halit Bey ayağa kalkıp halkı selamladı. Büyük bir alkış aldı.

Kahtalı Mıçı, "Adıyamanımıza Malatya'dan selam olsun!" deyince muazzam bir alkış daha koptu. Kahtalı Mıçı, Adıyaman'dan sonra Malatya'nın diğer komşularını da saymaya başladı:

"Kahraman Maraşımıza selam olsun..." Alkışlar yeri göğü inletti.
"Diyarbakırımıza selam olsun..."
"Sivasımıza selam olsun..."
"Erzincanımıza selam olsun..."

Her selamla birlikte aynı coşkulu alkışlar yükseldi. Derken, "Elazığımıza selam olsun!" dedi. Bir iki cılız alkış duyuldu. O tarihlerde Malatyaspor-Elazığspor rekabeti dolayısıyla, hemen hemen her konuda tek yumurta ikizi gibi benzer kültüre sahip iki komşu şehrin insanlarının arası limoniydi.

Kahtalı Mıçı bir daha gürledi:
"Elazığımıza selam olsun!"

Alkışlar biraz daha arttı. Mıçı bu alkıştan da memnun kalmadı:
"Babam! Elazığımız gomşumuz değil mi? Elazığlılar gardaşımız değil mi? Elazığ memleketimiz değil mi? ELAZIĞIMIZA SELAM OLSUN!"

Bu sözler üzerine Malatyalı dinleyiciler ayağa kalkıp uzun uzun alkışladı.

Palulu Zaza Cemil ile sonraki yıllarda komşu olduk. Namazında niyazında bir komşumuzdu. Evi bizim apartmanla sırt sırta idi. Bizim Malatya'da kaldığımız evimiz gibi, Kahtalı Mıçı'nın Adıyaman'daki evi de 6 Şubat depremleriyle ziyan oldu. Aynı kaderi yaşadık.

Rahmetli Kahtalı Mıçı, birlik ve beraberlikten yanaydı. Allah taksiratını affetsin.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Av. Abdulkadir ARTAN yazıları

Çok okunanlar