TÜRKİYE'DE VE MALATYA'DA NE KADAR MALATYALI VAR?

TÜİK, 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre verilerini açıkladı. Buna göre;
- Malatya Nüfusu: 750.491
- Malatya Nüfusuna Kayıtlı Olanlar: 1.418.666
- Malatya'da İl Nüfusuna Kayıtlı Olanlar: 586.072
- Malatya'da İl Nüfusuna Kayıtlı Olmayanlar: 164.419
- İl Dışında Malatya Nüfusuna Kayıtlı Olanlar: 832.584
Peki bu bilgiler, atadan dededen bugünkü Malatya mülki sınırlarından olan Malatyalıların ve Malatya dışında yaşayan Malatya kökenlilerin sayısını doğru olarak veriyor mu?
Nüfusla ilgili istatistiklerde her zaman sorunlar olmuştur. 2007'den itibaren ülkenin nüfus sayısı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre belirlenmektedir. Bu tarihten önce belirli yıllarda genel nüfus sayımı yapılıyordu. Önceki dönemde insanlar ve mahalli kurumlar ülke genelinde mahalli nüfuslarını olduğundan çok gösterme eğilimindeydiler. Söz gelimi, ülke genelinde yapılan son nüfus sayımı olan 2000 yılında Malatya nüfusu 853.658 olarak ilan edilmişti. Oysa Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin uygulandığı 2007 yılında, aradan 7 yıl geçmesine rağmen şehrimizin nüfusu 772.065 olarak belirlenmiştir.
Bilindiği gibi mülga 1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 28. maddesinin uygulandığı dönemlerde vatandaşlar nüfusa kayıtlı oldukları ilden başka bir ile göçmeleri halinde nüfus kütüklerini yaşadıkları ile taşımak zorundaydı. Bu madde, 24.10.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4992 sayılı Kanun'la iptal edildi. 29.04.2006 tarihinde kabul edilen 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda ise nüfus kütüğünü taşıma hususuna gerek duyulmadı. Herkesin nüfus kütüğü sabit kaldı. Zaten bu yıldan sonra Türkiye'nin bütün il ve ilçelerindeki nüfus müdürlükleri müracaat eden herkesin nüfus kütüğüne elektronik ortamda ulaşıp nüfusla ilgili talepleri karşılamaya başladı.
Bir başka ifade ile 2003 yılına kadar başka şehirlerden Malatya'ya yerleşenler nüfus kütüklerini Malatya'ya taşımak zorundaydılar. Nitekim önemli ölçüde hemşehrimiz bu yasal düzenlemenin gereğini yerine getirdi. Aynı şekilde 2003 yılına kadar Malatya'dan ayrılıp başka şehirlere göçenler dahi nüfusa kayıtlı oldukları kütüklerini Malatya'dan alıp yaşadıkları şehre taşımak zorunda kaldılar.
Şimdi sorun şurada: TÜİK'in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıtları'na göre Malatya'da ikamet edip Malatya nüfusuna kayıtlı olanlar, 2003 yılı öncesi yukarıda belirtilen mülga 1387 sayılı Kanun'un 28. maddesine göre nüfus kütüklerini Malatya'ya taşımış olanları da kapsamıyor mu?
İl dışında yaşayıp bir zamanlar aynı yasal düzenlemeden dolayı 2003 öncesi nüfus kütüklerini Malatya'dan ikamet ettikleri illere nakletmiş vatandaşlar, TÜİK'in açıkladığı il dışında yaşayan Malatya kütüğüne kayıtlı vatandaşların sayısına dahil mi?
Anlaşılan atadan dededen Malatyalı olup Malatya'da yaşayanların sayısı açıklanandan daha az. Başka ilde yaşayan aslen Malatyalıların sayısı ise açıklanandan daha fazla.
Bu durumu yadırgadığım zannedilmesin. Ben atadan dededen Malatyalıyım. Başka şehirlerden gelip komşularımız olan hemşehrilerimiz başımızın tacıdır. Geldikleri yerin kültürü şehrimizin kültürünü zenginleştirir. Yeter ki kendileri de şehrimizin kadim kültürünü temel alsınlar, benimsesinler. Hz. Muhammed'in hicretten sonra Medine ile özdeşleştiği gibi şehrimizle özdeşleşsinler. Şehrimizi yükseklere taşısınlar. Güzellikleri ile dönüşüp dönüştürsünler.
Zaten onlar ve nesilleri makul bir süre sonra şehrimizin yerlileri olarak addedilecekler.
Peki sorun ne? Bu şehrin eski ve yeni hemşehrileri ve yetkilileri dışarıya göçü kabul edilebilir seviyeye indirmek için behemehal tedbir almak zorundadır. Bu durumda şehrin kadim kültürü ile hemhal olmuş nitelikli insan gücü korunmuş olur. Hem de dışarıdan nitelikli göç almış oluruz. Baki selam