
Malatya’nın Kuluncak ilçesine bağlı Konaktepe ve Göğebakan mahallelerinde bulunan MASKİ'ye ait içme ve kullanma suyu kuyuları, Devlet Su İşleri tarafından koruma altına alındı. Mutlak Koruma Alanı ilan edilen bölgelerde yapılaşma, tarımsal ilaç kullanımı ve atık dökümü yasaklandı.
Malatya Haberleri
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya’nın Kuluncak ilçesi Konaktepe ve Göğebakan Mahalleleri’nde bulunan MASKİ’ye ait 4 içme ve kullanma suyu kuyusu, Mutlak Koruma Alanı ilan edildi.
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, su kaynaklarının korunması amacıyla hazırlanan haritalarda sınırları belirlenen alanlar artık kesin koruma altında olacak. Kuyuların etrafında 50 metre yarıçaplı koruma halkası oluşturulacak ve bu alanlara uyarı levhaları yerleştirilecek.
Koruma alanı, “Yeraltısularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ve “İçmesuyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” esas alınarak belirlendi. Ayrıca alanlar, kamu tarafından kamulaştırılacak ve tapu kayıtlarına işlenecek.
Mutlak Koruma Alanı İçin Getirilen Yasaklar
Su kuyularının bulunduğu bölgede her türlü inşaat faaliyeti yasaklandı.
Çöp, moloz, kimyasal atık ve arıtılmış dahi olsa atık suların dökülmesi yasak.
Zirai ilaç, gübre, deterjan gibi maddelerin kullanımı da koruma alanı içinde yasaklandı.
İçme suyu kuyuları dışındaki sondaj izinleri iptal edilecek.
Mevcut yapılar için altyapı ve kanalizasyon sistemleri, yeraltı sularına sızma olmayacak şekilde yeniden düzenlenecek.
malatyayenises.com