Türkiye'nin "Güven" Fotoğrafı
Yapılan bir araştırma, Türkiye’de en çok güvenilen kurumları ortaya koydu. Ordu ve polis zirvede yer alırken, "hiçbir kuruma güvenmiyorum" diyenlerin oranı ise dikkat çekti.
Türkiye’de güven duyulan kurumlar üzerine yapılan bir araştırma, Ağustos 2024 sonuçlarıyla dikkat çekti. Araştırmaya göre, halkın en çok güvendiği kurumlar %19.7 ile Ordu, %16.5 ile Polis oldu. Cumhurbaşkanlığı %11.1 ile üçüncü sırada yer alırken, TBMM %10.2 oranında güvenildi. Ancak araştırmanın en çarpıcı sonucu, %18.2’lik kesimin "hiçbir kuruma güvenmiyorum" demesi oldu.
“Güvenme dostuna, saman doldurur postuna” der atalarımız. Bu söz, bugün Türkiye’de kurumlara duyulan güveni özetler nitelikte. Halkın en çok güvendiği Ordu ve Polis, güvenin simgesi olurken; bankalar (%4.2), belediyeler (%2.9), Diyanet (%2.0), yargı (%1.4) gibi önemli kurumlar düşük güven seviyeleriyle dikkat çekiyor.
Hz. Peygamber’in (sav) “Emaneti ehline verin” hadisi, güven meselesinde kılavuz olmalıdır. Güvenin azaldığı kurumlar, bu düsturla hareket etmeli. Halkın, özellikle politikacılara (%1.0) ve medyaya (%0.9) olan güven eksikliği, işini ehliyle yapmayanlara işaret ediyor.
Filozof Platon'un “Adalet devletin ruhudur” sözüne kulak vermek gerek. Yargıya olan düşük güven (%1.4) ve politikacılara duyulan büyük güvensizlik, adaletin ve siyasetin halkın gözünde ne kadar zedelenmiş olduğunu gösteriyor. TBMM’ye duyulan %10.2’lik güven ise memlekette demokrasinin de sorgulandığına işaret ediyor.
Araştırmaya göre, Türkiye’de güven kaybı birçok kurumda gözle görülür durumda. Ancak Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere, “Muhakkak ki Allah, size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emreder” (Nisa 58). Kurumların güveni kazanması için ehil kadrolarla adil bir şekilde çalışması gerekiyor. Türkiye’de güven tesis edilmeden, toplumsal huzuru yakalamak zor olacaktır.