Hiç bir zaman bilmezsin

Ey insanoğlu ey sen ne garip bir varlıksın; çoğu zaman seveni sevmezsin, gerçekten ilgi göstereni görmezsin ve en zor zamanlarında yanında olanı hiçbir zaman bilmezsin.
Ey insanoğlu ey sen ne değişik bir varlıksın; çoğu zaman sana saygı duyanı mecburiyetten sanırsın, yardımcı olanı saf ve pehlül bilirsin ve sürekli derdini dinleyeni sanki mecbur ve onun göreviymiş sanırsın.
Ey insanoğlu ey sen ne ilginç bir varlıksın; çoğu zaman doğayı tahrip eder eder durursun, hayvanları tarumar edip edip vurursun, kendi ırkına eziyet edip edip sanki marifetmiş gibi övünürsün.
Ey insanoğlu ey sen ne acayip bir varlıksın; çoğu zaman sana iyi olup kötü gününde yanında olana bencil ve iş görmezsin, zor gününde senle olup yanında duranların derdiyle hiçbir zaman dertlenmezsin ve sürekli sana gelip, hep açık sözlü ve dürüst olandan hemencecik kaçar, nerde belalı, yere bakan, sinsi ve bencil yaratıklar varsa arar bulur çoğu zaman onları seçersin.