SON DAKİKA

NARDUGAN BAYRAMI

A- A+

Nardugan bayramı, için dört ayrı görüş vardır. 

1-Görüş= Tabiatın uyanışında sevgi ve bereketin kutlandığı geleneksel bayram olarak bilinen Nardugan, Farsça kökenli olup Nar çiçeği anlamını taşır. Bu bayram kışın sona erip baharın uyanışı ve bereket anlamına gelir. 

Bu bayram İslam öncesinden kalan ZERDÜŞT inancına dayanır. Bu bayram insanlar arasında sevgiyi ve hoşgörüyü vurgular, kutlamalar aile içi ve yakınlarının bir araya gelmesi ile özel yemekler, geleneksel danslar ve çeşitli diğer etkinlikler kutlanır. Nardugan bayramı İran kökenli olsa da zamanla bazı Türk boylarına da sirayet ederek kutlanmıştır.

2-Görüş= İdil-Ural yöresindeki Türk toplumların farklı tarihlerde kutladığı bir bayramdır. Başkurtlar, Kazan tatarları ve Çuvaşlar, Nevruz bayramının karşılığı olup 21 Mart’a kutlanırken, Kreşin tatarları da Nardugan Bayramını 7-12 ocak tarihinde kutlarlar.

3-Görüş= Bazı tarihçilere göre eski Türklerde Nardugan bayramı gece ve gündüz savaşı 21 Aralık gecesi sonlanır, gündüz savaşı kazanarak gündüzler uzamaya başlar. 22 Aralık günü’nü bayram olarak kutlarlar. 

4-Görüş= Abdulhaluk Çay, Ahmet Taşağıl ve diğer bazı tarihçilere de eski Türklerde Nardagun bayramı diye bir bayram olmadığını, Hıristiyan olan Türk boyları Hıristiyan kültüründen etkilenerek Nardugan bayramı diye bir bayram uydurarak kutlamışlardır.

Benim görüşüm ise, günümüzde, İslam dinini hazmedemeyenlerin uydurduğu bir bayramdır. Zaten bu bayramın peşine düşenlerin İslam inancına uygun bir yaşantıları yoktur. 

Başta Yılbaşı olmak üzere, Hristiyan kültürünün uydurduğu bütün özel günleri olan, yaş günü, anneler günü, babalar gününü büyük bir huşu ile kutlarken İslam dininin bayramları olan Ramazan ve Kurban bayramını da tatil günü olarak görüp ona göre de hareket ediyorlar.       

Çok okunanlar