SON DAKİKA
Reklam
Reklam
Mustafa ÇOLAKOĞLU

MALATYA'NIN MİLADI

MALATYA'NIN MİLADI
A- A+

İleriki yıllarda Malatya’nın tarihi yazıldığından, 6 Şubat 2023 tarihinde olan deprem, milat olarak alınıp ona göre, hikayeler, hatıralar ve romanlar kalem alınacaktır. 

Tarihçiler, Hz. İsa A.S. doğum tarihini sıfır kabul edip, Hz. İsa A.S. dünyaya gelmeden önceki tarihe Milattan Önce, Hz. İsa’nın doğumunda sonraki Tarihe de Milattan Sonra diye tarihi ikiye bölerek, ona göre tarih kitaplarını yazmışlardır. 

Malatya ilinin miladı da 6 Şubat 2023 olarak kabul göreceğini tahmin ediyorum.  İleriki yıllarda Malatya’nın tarihi yazıldığından, 6 Şubat 2023 tarihinde olan deprem, milat olarak alınıp ona göre, hikayeler, hatıralar ve romanlar kalem alınacaktır. 

Malatya’da, M.S. On iki büyük deprem geçirmiştir, en son büyük deprem 1893 yılında olmuş, deprem Malatya ve bağlı olan Akçadağ, Adıyaman, Kahta ve Besni kazaların da 885 kişi vefat etmiştir. 

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş, Pazarcık merkezli, saat 4.17 de 7.7 büyüklüğünde ve 65 saniye süren depremden sonra, saat 13.24 de, Maraş, Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürmüştür. Malatya’da, vatandaşlar ilk deprem psikolojisi nedeni ile dışarıda olduklarından dolayı ikinci depremde, binlerce ev yıkılmasına rağmen, 1.393 vatandaşımız  vefat ederken, 9108 kişide yaralı kurtulmuştur. 

Malatya ilk depremden çok, ikinci depremde tahrip olmuş, Resmî açıklamalara göre şimdiye kadar 43.000 ev yıkılmış, 6000 civarında da binanın da bilahare yıkılacağını ilgili merciler ilan etmişlerdir. Malatya’da yaşayan ailelerden 70.000 bin kişi resmi olarak ikametgahlarını bir başka vilayete taşımış, acaba kaç bin kişi de resmi olmayarak bir başka vilayete yerleşmiş orası belli değildir.

Resmi açıklamalara göre Malatya da 33.000 bin konteynerde 117.000 bin kişi geçici olarak ikamet etmektedir. 

Malatya’da depremde evleri yıkılan ailelerden 76.000 bin aile hak sahibi olarak kabul edilmiştir. 17 Şubat 2024 ve daha sonraki tarihte, TOKİ nin yaptığı 7500 kalıcı konutlar için kura çekilmiş, fakat bu evlerin, elektrik, su, doğal gaz veya başka eksikleri nedeni çok sayıda aile hala konutlara taşınamamıştır. 

Malatya’dan giden vatandaşların çoğu bir daha Malatya’ya dönmeyeceklerdir. Malatya ilinin ticaret kalbi olan başta Akpınar esnafı olmak üzere ticaret ile uğraşan vatandaşların yarıdan fazlası bir daha ticaret ile uğraşmayacaktır, bunlardan bir kısmı yaşları gereği, çoğunluğu ise ticaret yapacak maddi imkansızlıklar nedeni ile ticaretten uzaklaşmak mecburiyetinde kalacaklardır. 

En büyük problem ise Suriye’den gelen insanlar başta olmak üzere diğer illerden Malatya’ya çalışmak için gelen vatandaşların çoğu geri dönmeyip Malatya’ya yerleşeceklerdir. Malatya’ya dışarıdan gelip yerleşen insanlar, inanç ve kültürleri ile geldikleri için Malatya yaşayan insanların profili ister istemez değişecektir.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Mustafa ÇOLAKOĞLU yazıları

Çok okunanlar